Lathyrus – zaaien

Lathyrus Odoratus. Niet voor niets heet deze bloem zo. Heerlijk zachtgeurende bloemen, iedereen kan ze zaaien en in de tuin zetten. Leuk om tegen een schuurtje te laten groeien, maar nog leuker om ze zelf te plukken. Het zijn net ragfijne elfjes met tere vleugeltjes. Als je ze van heel dichtbij bekijkt zie je pas hoe mooi ze werkelijk zijn.

Deze kleine snijbloem is in iedere tuin te kweken. Zaaien kan vanaf februari/april in een potje of bakje binnenshuis of in een kasje. Elk jaar zaai ik ze in een bakje.

Na opkomst verspenen in een potje en als er voldoende wortels aan het plantje zitten kun je ze rond februari al uitplanten in de tuin.

Er zijn meerdere soorten lathyrus. Er is een vaste plant en een eenjarige plant. Ik ga voor de eenjarige, de Lathyrus Odoratus. Deze ruikt namelijk heel fris en heeft hele mooie kleurtjes. De vaste plant ruik je niet, maar hoef je niet elk jaar opnieuw te zaaien.

Je kunt de zaden (ze lijken op kleine erwtjes) bijna overal kopen. Op kleur of als kleurenmengsel.

Deze klimplant groeit het liefst op een zonnige plek. Het beste kun je deze dus langs een schutting, klimrekje of ander klimgerei planten. Indien je de plant onderaan aan het hekwerkje bindt groeit deze vanzelf wel naar boven. Behalve water geven hoef je er niet veel aan te doen.

Begin juni gaan de eerste takjes bloeien. Hoe meer takjes je plukt, hoe meer bloemen de plant zal geven.
De geur is een heel herkenbare frisse geur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *